HOZZÁFÉRÉS A CUKORBETEGSÉG MEGFELELŐ KEZELÉSÉHEZ. HA NEM MOST, AKKOR MIKOR?

November 14-e a cukorbetegség világnapja. Egy évszázaddal a felfedezése után az inzulin és a cukorbetegség kezelésének egyéb alapvető összetevői továbbra is elérhetetlenek sokak számára. Az idei világnap erre az állapotra hívja fel a figyelmet. Fontos, hogy a világnap felhívását minél több helyre eljuttassuk, s minél többet beszéljük a megelőzés, kezelés lehetséges eszközeiről is.

Az inzulin rövid története

A cukorbetegség világnapját minden évben november 14-én ünnepeljük. Frederick Banting Charles Besttel közösen sikeresen izolálta az inzulint kutyákkal végzett kísérletek során. Felfedezésüket 1921. november 14-én jelentették be. 1922. január 23-án a 14 éves Leonard Thompson volt az első ember, aki inzulin injekciót kapott a cukorbetegség kezelésére.

Mi a helyzet napjainkban?

Dacára a közel 100 évnek mégis ott tartunk még mindig, hogy a cukorbetegek milliói számára nem elérhető a megfelelő kezelés. Az idei világnap mottója is erről szól: Hozzáférés a cukorbetegség megfelelő kezeléséhez. Ha nem most, akkor mikor?

Hozzáférés az inzulinhoz

Hiába telt el már 100 év az inzulin felfedezése óta, számos országban a cukorbetegséggel élő emberek milliói számára még ma sem elérhető még az életmentőnek számító inzulinkezelés. Afrikában például a 2-es típusú cukorbetegek 86%-a cukorbetegség nem tud hozzájutni az inzulinhoz.

Hozzáférés a tablettás kezeléshez

Súlyos gondot jelent, hogy alacsony és közepes jövedelmű országok jelentős részében továbbra is elérhetetlenek vagy megfizethetetlenek ezek a gyógyszerek. Az alacsony jövedelmű országokban a háztartásokban élők 26,9%-a nem engedhetik meg maguknak a Metformint, amely az egyik leggyakoribb gyógyszer a cukorbetegség kezelésére.

Hozzáférés a vércukorszint önellenőrzéséhez

A vércukorszint rendszeres önellenőrzése jelentős eleme a cukorbetegek kezelésének. Számos beteg azonban nem jut hozzá az ehhez szükséges, egyre modernebb és egyre könnyebben kezelhető eszközökhöz. Pedig az online adatátvitel és a különféle applikációk révén ma már néhány kattintással megoszthatók az adatok a kezelőorvossal, aki a pontosabban és szorosabban követheti ezek által a cukorbeteg vércukorszintjének alakulását az életmódjával, étrendjével összevetve is.

Az oktatáshoz és a pszichológiai támogatáshoz való hozzáférés

A cukorbetegség speciális életmódot igényel, s mivel gyakran változik, fejlődik a terápia is, ezért a betegek számára lényeges, hogy az aktuális információkról mindig időben és a megfelelő helyről tájékozódjanak. Az oktatás így hozzájárul a terápia sikerességéhez és a szövődmények megelőzéséhez is. Emellett a pszichés támogatáshoz való hozzáférés is ugyanolyan fontos, mivel a betegségtudat, és a betegséggel való együttélés jelentős lelki terheket jelenthet, s fontos a pszichés segítségnyújtás, ami történhet akár személyesen, akár online platformok révén.

Hozzáférés az egészséges élelmiszerekhez és a testmozgáshoz

A cukorbetegséggel élők, vagy arra veszélyeztetettek számára különösen fontos az egészségmegőrző ételekhez való hozzáférés és a rendszeres testmozgás lehetősége. Az inzulinterápia és a gyógyszeres kezelés mellett ezek is a sikeres kezelés alappillérei. Az egyéni szükségleteknek megfelelő étrend összeállításához, a pontos orvosi diagnózis birtokában célszerű dietetikus segítségét kérni.

A diéta és az életmód önmenedzselésében és a dietetikussal történő kapcsolattartásban az ALSAD weboldala és a hamarosan megjelenő mobilapplikációja is hatásos segítséget nyújthat.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2021.11.12.

(Forrás: ​​https://worlddiabetesday.org/)

Kapcsolódó olvasnivalók:

EHETŐ VÍZ

EHETŐ VÍZ

A kánikula idején különösen, de az év minden további napján is fontos odafigyelnünk a szervezetünk...

read more
Share This