Cukormentes befőzés? Lehetséges!

A nyáron frissen termő rengeteg friss, zamatos és édes gyümölcsből érdemes valamennyit a hidegebb téli hónapokra is megőrizni. A fagyasztás mellett a másik lehetőség a befőttek eltevése. 

A tartósításhoz szükséges tetemes cukormennyiség miatt a cukorbetegek számára a befőttek csak korlátozott mennyiségben javasoltak. A természetes és mesterséges édesítőszerek használatával, vagy akár ezek nélkül is, készíthetünk hozzáadott cukortól mentes befőttet. Ezáltal csökkenthető a kész befőttek vércukorszintet emelő hatása (glikémiás indexe) is.

Természetesen ez esetben is szükséges a mértékletes fogyasztás, mivel a gyümölcsök fajtától függő szénhidráttartalma ettől még megmarad. Ugyanakkor a téli időszakban alkalmanként és kis adagban készített, hozzáadott cukrot nem tartalmazó édességek (például rétesek, piték) mégis változatosabbá tehetők a cukormentes befőttel, így a cukorbetegek is élvezhetik az édes ízeket. 

Ha érzékenyek a cukoralkoholok (pl. xilit, szorbit, eritrit) puffadást, hasmenést okozó hatására, akkor célszerűbb egyéb, ilyen problémákat nem okozó édesítőszert, például a sztíviát választani.

Az egyéni ízlés és a gyümölcsök édessége szerint változhat a sztívia javasolt mennyisége, íme néhány példa ötletadónak: 0,5 kg málnához kb. 1 evőkanál, 1 kg eperhez 2 teáskanál sztívia por, 1,5 kg sárgabarackhoz pedig 20 gramm illik.

Amennyiben fruktózzal szeretnénk édesíteni a befőttet, ennek a szénhidráttartalma is beleszámít majd az elkészült befőtt szénhidráttartalmába, így csak egy kicsivel vagyunk előrébb. A folyékony, mesterséges édesítőszereket is választhatjuk. Ezek igen intenzíven édesítenek, kis mennyiség (kilónként kb. 2 evőkanál) is elegendő belőlük, de szénhidrátmentesek.

Fontos, hogy válasszunk ép, sértetlen, érett gyümölcsöket! Figyeljünk a befőzés során a higiéniára, hogy a befőtt minél tovább eltartható maradjon! A cukor hiánya melletti eltarthatóságot a sterilizált üvegek, eszközök, a magas hőmérsékletű hőkezelés, a megfelelő elkészítés (a vizes vagy száraz dunszt) és tárolás biztosítja (száraz dunsztnál a lassú kihűtés). 

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

Kapcsolódó olvasnivalók:

ÉTKEZÉSI NAPLÓ

ÉTKEZÉSI NAPLÓ

Táplálkozási napló – miért kérheti az orvos és a dietetikus? Bodon Judit magyarázatát ismét...

read more
Share This