5+1 OK, AMIÉRT MUSZÁJ SOK ZÖLDSÉGET ENNED, HA CUKORBETEG VAGY VAGY IR-EL ÉLSZ

Zöldségek

Azt mindannyian tudjuk, hogy a zöldségek egészségesek, de lássuk, miért kell a cukorbetegeknek/IR-eseknek különösen odafigyelniük a megfelelő zöldségbevitelre!

1. A zsenge zöldségek alacsony szénhidráttartalmúak, egyes módszerek szerint – bizonyos mennyiség alatt – ezeket nem is szükséges beleszámolni a napi szénhidrátbevitelbe.

2. Más zöldségek, pl. a hüvelyesek már magasabb szénhidráttartalmúak, ugyanakkor ez értékes összetett szénhidrátokból áll, így nélkülözhetetlenek az étrendünkben. Emellett kitűnő növényi fehérje és élelmirost-források, hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosítanak.

3. A zöldségek gazdagok élelmi rostokban, amelyek amellett, hogy támogatják bélflóránk egyensúlyát, lassítják a szénhidrátok felszívódását, így kiváló kiegészítői lehetnek a magasabb glikémiás indexű élelmiszereknek.

4. Sok kettes típusú cukorbeteg, IR-es küzd túlsúllyal – az ő étrendjükben az alacsonyabb energiatartalmú zöldségek biztosítják az étkezések megfelelő volumenét, azaz ezekkel növelhető az ételek adagnagysága. Ez pedig fontos szempont fogyókúra idején.

5. Gazdagok antioxidánsokban, amelyek megkötik a szervezetünkben a szabad gyököket, így hozzájárulva a szénhidrátanyagcsere-zavarok mellett gyakran kialakuló más krónikus betegségek, pl. szív- és érrendszeri-, daganatos betegségek megelőzéséhez.

6. Értékes vitamin- és ásványianyagtartalmuk hozzájárul szervezetünk általános jó egészségéhez.

Jelenleg az ajánlott napi zöldség- és gyümölcsbevitel ~500 g, ezen belül is nagyobb hangsúllyal a zöldségeken (300-400 g/nap). Bár ez elsőre talán soknak hangzik, valójában, ha beillesztünk reggelire és vacsorára 100 g, ebédre 200 g zöldséget, akkor már meg is vagyunk. Hideg étkezésekkor fogyasszunk friss, szezonális kerti zöldségeket, salátákat vagy savanyúságokat, meleg étkezésekkor pedig hagyományos vagy különleges főzelékeket, töltött, rakott zöldségeket, zöldségleveseket, köretként sült, grillezett, párolt vagy pirított zöldségeket, salátákat.

Bodon Judit, dietetikus

2020.11.10.

EHETŐ VÍZ

EHETŐ VÍZ

A kánikula idején különösen, de az év minden további napján is fontos odafigyelnünk a szervezetünk...

read more
Share This