SZEMÉLYRE SZABOTTAN: ÉLETMÓDUNK ÉS SZOKÁSAINK IS BEFOLYÁSOLJÁK, MILYEN MÓDON TÁMOGATHAT MINKET AZ ALSAD

A diabétesszel élők sokfélék. Míg egyesek egészen fiatalok, másokat csak 60 vagy 80 éves koruk felett diagnosztizálják ezzel az állapottal. Van, aki rendszeresen sportol, másoknak az évtizedekig tartó „ülő”, mozgásszegény életmód és az ezzel gyakorta járó elhízás, helytelen étkezési rend okozott cukorbetegséget. Mindenkinek személyre szabott támogatásra van szüksége.

Részben életmódunk, szokásaink határozzák meg (a gyógyszeres, vagy inzulinos terápián túl), mit és mennyit ehetünk majd „büntetlenül”, hogy vércukorszintünk a kívánt tartományban maradjon.  Az életmód része a testmozgás (vagy a hiánya), ahogy az is, fogyasztunk-e bármilyen csemegét (nem csak a torták, sütemények, de a chipsek, ropik, sörkorcsolyák is ide tartoznak) étkezések közt, fogyasztunk-e több-kevesebb rendszerességgel alkoholos italt (nem tilos feltétlenül, de bele kell számítani étkezéseinkbe).

Az ALSAD a tudatos étkezésen túl többek abban támogathat, hogy felismerjük: a megváltozott étkezés, még jobb esetben a megváltozott életmód mennyire hat vissza minden „mérhető” személyes adatunkra egy idő múlva.

Az alkalmazás segíthet abban is, milyen rutinokat érdemes beiktatni az életünkbe, bizonyos későbbi szövődmények elkerülése érdekében – és ezt hogyan tegyük meg.

Ne feledkezzünk meg ugyanakkor az ALSAD személyre szabott, automatikus tartalomajánló rendszeréről sem. Személyes és egészségi adataink, azok változása, és szokásaink-kedveléseink rendszere fogja azt is meghatározni, milyen „betegedukációs” tartalmakat kapunk, tehát milyen információkat ítél a rendszer hasznosnak ahhoz, hogy állapotunkat jobban megismerjük és eredményesebben tudjuk kezelni, a hosszabb és szövődménymentes élet érdekében.

Lipcsei János / Lajkó Éva

2020.11.13.

EHETŐ VÍZ

EHETŐ VÍZ

A kánikula idején különösen, de az év minden további napján is fontos odafigyelnünk a szervezetünk...

read more
Share This