MÁRCIUS 4. – AZ ELHÍZÁS VILÁGNAPJA. BESZÉLJÜNK A LEHETSÉGES OKOKRÓL ÉS SZÖVŐDMÉNYEKRŐL!

Itt a tavasz, újra forrongó témává válik az elhízás, amelynek saját világnapja is van, még pedig március 4-én. Ennek kapcsán érdemes áttekinteni, mi lehet az oka, és milyen következménye lehet annak, ha valaki elhízott.

Nem csak a “kalórián” múlik

Nem csak a napi energiaszükséglet feletti táplálkozást, azon belül a rendszertelen és/vagy cukorban, zsírban bővelkedő élelmiszerek, ételek, italok gyakori fogyasztását okolhatjuk. Ha ez így lenne, akkor sokkal könnyebb lenne sokak élete, szó szerint.

Ide tartozik még az elégtelen mennyiségű testmozgás vagy éppen az alváshiány is.

A helytelen táplálkozási szokások gyakran a családból erednek. Csak néhány példa: „mindent meg kell enni a tányérról”, a tv-nézés közbeni nassolás, vagy akár az is, hogy az ünnepek, hétvégék alkalmával indokolatlanul nagy mennyiségű étel kerül rövid időn belül elfogyasztásra. A szülők testalkata, testtömege is kihat a születendő gyermekére, ezek öröklött tulajdonságok. Ha mindkét szülő elhízott, akkor a gyermek esetében is nagyobb a kockázat a felnőttkori elhízásra. Bár ez nem törvényszerű, kivételek adódhatnak, ill. az életmóddal sokat lehet változtatni, ha nem is mindent (például a csontozatot).

A folyamatos stressz is egyike a lehetséges okoknak. Nem csak amiatt, mert érzelmi evésre, tudattalan csipegetésre sarkallhat, hanem felboríthatja a napi étkezési ritmust is: kimaradhatnak étkezések, eltolódhat az utolsó étkezés ideje, nem rágjuk meg eléggé a falatot, vagy oda sem figyelünk, mit eszünk.

A stressz emellett kihat a hormonrendszerre is: az emelkedett stresszhormon-, vagyis a kortizolszint is közrejátszhat a hízásban. A hormonokat akkor is emlegethetjük, ha például alulműködik a pajzsmirigy, vagy éppenséggel, bár ritkább esetekben, az étvágyért és jóllakottságért felelős hormonok (leptin, ghrelin) szintjének változása is állhat a háttérben.

Az egyéni okok mellett számos környezeti, társadalmi problémát is említhetünk, amelyek között például a változatos, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrendhez való hozzájutás nehézségei, az élelmiszerreklámok, a csomagolt élelmiszereken olvasható marketing üzenetek, az élelmiszerekkel, ételekkel kapcsolatos nyereményjátékok és a fogyasztásra ösztönző kampányok is ide sorolhatók.

Változatos szövődmények

Az elhízás nem esztétikai probléma, ezt sosem lehet elégszer hangsúlyozni! A nagyobb testzsírszázalék, vagyis a szervezeten belüli zsírtöbblet számos szerv és szervrendszer működésében okozhat komoly problémát. Az elhízás önálló kockázati tényezőként sorolható fel többek között a szív- és érrendszeri betegségek (például a magas vérnyomás), a cukorbetegség, egyes daganatos betegségek, a vesebetegség, a zsírmáj, és az ízületi betegségek tekintetében is. Éppen ezért fontos, hogy az elhízott személyek törekedjenek arra, hogy optimalizálják a testtömegüket, testösszetételüket, és ehhez megkapják a számukra szükséges szakmai segítséget is.

Fontos: A testtömeg nem az egyetlen paramétere és mutatója az egészségi állapotnak, hiszen ez önmagában nem mond el mindent az illető aktuális állapotáról. Emiatt nem érdemes csak a kilókat figyelni!

Ez egy igen érzékeny és ingoványos terület, mivel egy sérülékeny csoportról beszélünk a gyakori diszkrimináció és negatív társadalmi megítélés, valamint az egészségügyi szövődmények miatt. Ezek megelőzése és az egyéni állapot rendezése több szakma közös együttműködését igényli (orvos, dietetikus, mozgásterapeuta, pszichológus).

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.03.04.

(Forrás: https://www.worldobesity.org/news/world-obesity-day-is-on-the-horizon)

Kapcsolódó olvasnivalók:

https://www.dietaajanlas.hu/hallgassunk-a-testunkre-intuicio-a-dietaban/

https://www.dietaajanlas.hu/a-kronikus-betegsegek-kockazata-csokkentheto-a-megfelelo-etrenddel

https://www.dietaajanlas.hu/a-kozossegi-media-hatasai-az-etkezesunkre/

EHETŐ VÍZ

EHETŐ VÍZ

A kánikula idején különösen, de az év minden további napján is fontos odafigyelnünk a szervezetünk...

read more
Share This