ALSAD A CUKORBETEGEKÉRT: TUDÁSTÁR ORVOS, DIETETIKUS VAGY GYÓGYTORNÁSZ SZAKÉRTŐK ANYAGAIBÓL

Az ALSAD nemcsak „közvetlenül”, hanem a páciens tudásának bővítésével is segíti a cukorbetegséggel élőket.  Szakértői tartalmat kínál az ALSAD Tudástára.

„Dr. Google”. Ismerős? Nem mondhatjuk, hogy az interneten elérhető orvosi információk nem segítettek abban, hogy a laikusok több egészségügyi tudásra tehessenek szert. Adott esetben akár életmentő egy „életmentő” videó tartalmának elsajátítása, vagy ha épp a neten olvastuk több helyen, hogy bizonyos tüneteinkkel érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Nem mindenki tudja eldönteni, mi számít valódi orvosi tanácsnak, és mi nem. A net és a közösségi médiafelületek jócskán tartalmaznak félinformációkat és teljes ostobaságokat is. Az is előfordulhat, hogy a leírt információ igaz, csak épp nem vonatkozik ránk – például az adott tünetek többféle betegséget is jelezhetnek, egyéb körülményektől függően.

Az ALSAD logikája megfordítja a folyamatot. Nem mi keresünk a rendszeren belüli, hitelesített orvosi információk halmazában (bár a felhasználó ezt is megteheti, ha akarja…), hanem az információ „talál” meg bennünket megadott és mért adataink alapján – a kínált tartalom tehát függ életkorunktól, alapbetegségeinktől, laboreredményünktől, szokásainktól és sok mástól.

Személyes konzultációk helyett mindig elérhető, újraolvasható tájékoztatás – itt nincs “jaj, ezt elfelejtettem megkérdezni!”

A Tudástár bejegyzései főleg orvosi információkat tartalmaznak. Ezek segítenek abban, hogy a felhasználó jobban megértse állapotát és az azt befolyásoló tényezőket. Ezeket korábban az orvos a személyes konzultáció során mondta el páciensének, ha volt erre lehetőség és idő. Az ALSAD-ban rögzített tartalmak azonban bármikor, bárhonnan elérhetőek, újraolvashatóak. A rendszer a “tartalom találja meg a felhasználót” alapon működik, ajánlva a legmegfelelőbb tartalmakat, de magunk is kereshetünk benne téma vagy kulcsszó alapján.

Speciális betegtájékoztatók cukorbetegeknek

A Tudástár tartalmai közül számos olvasnivaló található kifejezetten diabeteszesek számára – a tartalomajánló rendszer pedig állapotunk, életkorunk, nemünk vagy egyéb adatuk alapján ajánlja ezekből fel azokat, amik a leginkább hasznosak lehetnek.

A tudástárból számunkra ajánlott elemek belépés után „csempeként” jelennek meg a főoldalon. Ha elolvastuk őket, akkor értékelhetjük őket, jelölhetjük „olvasottként” is (hogy legközelebb a frissebb anyagokat ajánlja fel az ALSAD), vagy akár át is rendezhetjük a megjelenő tudástári, vagy gyakran használt elemeket, funkciókat kedvünk szerint.   

Krónikus betegként is fontos lehet számunkra a napi mozgás – az ALSAD tudástára szöveges információk mellett videókat is tartalmaz, például olyan gyógytorna-videókat, amelyek egy részét Youtube csatornánkon is elérhetővé tettük. Ezek akár rendszeresen újranézhetőek, beépíthetőek napi rutinunkba.

Lipcsei János / Lajkó Éva

2020.11.18.

EHETŐ VÍZ

EHETŐ VÍZ

A kánikula idején különösen, de az év minden további napján is fontos odafigyelnünk a szervezetünk...

read more
Share This