ALSAD A CUKORBETEGEKÉRT: SZEMÉLYRE SZABOTT DIÉTAAJÁNLÁSOK ÉS DIÉTÁS CÉLOK

Az önmegfigyelés és adatrögzítés után már elég „muníciónk” van egyéni diétás céljaink beállítására. Miért és hogyan? Hogyan lesz a mindenre érvényes diétás szabályokból naponta megfőzhető, változatos, egészséges menü? Megmutatjuk.

Egyéni diétás célok beállítása speciális, cukorbetegeknek fontos opciókkal – miért fontos?

A diéta kiemelten fontos minden diabéteszes egyén esetében. Sokan kizárólag a diétával tartják karban cukorbetegségüket, különösen a kezdeti időszakban. De akkor se kisebb a diéta jelentősége, ha gyógyszeres kezelés vagy inzulinterápia mellett kell diétát követni. Orvos vagy dietetikus tehet javaslatot arra is, ha a páciensnek fogynia vagy híznia ajánlott, aminek ütemének beállításában segíthet az ALSAD rendszer, a diétás célok részeként.

Emellett érdemes még figyelembe venni a felhasználó egyéni igényeit, esetleges étel-intoleranciáját, allergiáját is, így lehet olyan egyénre szabott diétát összeállítani, ami a lehető legelőnyösebb.

Diétabeállítás az ALSAD-ban, kellő részletességgel a cukorbetegek számára: hogyan?

Amellett, hogy a felhasználó az ALSAD Diétabeállításaim menüjében a „Napi kalória és tápanyagok” menüpontban beállítja alap diétás céljait (kalóriakeret, kalóriaforrások aránya), érdemes részleteket is pontosan beállítani, adott esetben dietetikus vagy orvos segítségével.  

Orvosi vagy dietetikusi javaslat a napi háromszori vagy ötszöri étkezés választása. Szintén a rendszer ajánlásait és az orvos/dietetikus egyéni javaslatait is figyelembe vehetjük a napi kalóriakeret, a fehérje-szénhidrát-zsír arány beállításakor, így áll elő egy kezdeti, egyéni szokásainkat vagy igényeinket is figyelembe vevő diéta, avagy mintaétrend. Az ALSAD a heti étrend-tervezéskor (főleg ha igénybe vesszük az automatikus étlaptervező szolgáltatást) pedig ezt majd tovább képes „finomhangolni” az alapján, mennyire kedveltük a korábban összeállított étlapok tartalmát, milyen ételeket utasítottunk el akár többször is, illetve más, hozzánk sok mindenben hasonlító felhasználó milyen ételeket kedvelt a saját diétájából. Diétás céljaink az idővel változhatnak, ha változnak labor-eredményeink vagy testsúlyunk, esetleg az alkalmazott orvosi terápia, ezért érdemes időről időre újratervezni.

Lipcsei János / Lajkó Éva

2020.11.16.

EHETŐ VÍZ

EHETŐ VÍZ

A kánikula idején különösen, de az év minden további napján is fontos odafigyelnünk a szervezetünk...

read more
Share This